V minulosti muchovník nemohl chybět v zahradách šlechticů, ale rádi jej sbírali i obyčejní lidé. Plody muchovníku, ale i jeho listy a květy, byly používány na zmírnění mnohých zdravotních obtíží. Plody se sušily, zavařovaly, vyráběl se z nich lektvar i likéry. Listy se používaly do čajových směsí.
Věděli jste?
Plody muchovníku mají své místo v lidovém léčitelství, obsahují velké množství vitamínu C a B12, barviva anthokyany, kterým se přisuzuje účinnost proti rakovinnému bujení, a zdraví prospěšné minerály.
Plody celkově podporují odolnost organismu, působí preventivně proti žaludečním chorobám. Při onkologických onemocněních je možné plody muchovníku podávat jako podpůrný doplněk stravy. Trápí-li Vás žaludečních a střevních potíže, může být podáván čaj ze sušených listů.
Zdroj: Wikipedie